Ocak'ta 8 bin 77 lira seyyanen zam tutarı artırılmayacak mı?

Ocak'ta 8 bin 77 lira seyyanen zam tutarı artırılmayacak mı?
Ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zammın 8 bin 77 lira seyyanen zam tutarına yansıyıp yansımayacağı tartışılıyor..

Memurlar toplu sözleşme görüşmelerine hazırlanırken, masadan çıkan karara göre memurların Ocak ayında maaşlarına zam yapılacak. Peki memur maaşlarına gelecek zam nasıl olacak? Ocak ayında yapılacak zam memurun kök maaşına mı? yoksa tüm maaşına mı yapılacak

Gazeteduvar'ın haberine göre Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen yasayla birlikte memurların kök ücretlerine yapılan zam oranı yüzde 17,55 olarak belirlendi. Ancak, 8 bin 77 TL'lik seyyanen zam kök ücretlere eklenmeyip "ilave ödeme" olarak kabul edildi. Bu durumda en düşük memur maaşı 22 bin TL oldu.

Seyyanen zam tutarı artırılacak mı?

Gerçek maaş hesaplamasında, kök ücret olan 22 bin TL'den seyyanen zam olan 8 bin 77 TL çıkarılarak, memurun gerçek maaşı olan kök ücreti 13 bin 870 TL olarak belirlendi. Önümüzdeki yıllardaki toplu sözleşme görüşmelerinde verilecek olan zam da bu gerçek maaş üzerinden hesaplanacak.

Toplu sözleşme masasında yetkili olan Memur-Sen, 24 Temmuz'da kamuoyuna açıklayacağı 120 maddelik teklif içerisinde çeşitli önerileri sunacak. Bu teklifte, 1. dereceye yükselen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi ve emeklilerin aylıklarının artırılması gibi önemli maddelerin yer aldığı belirtiliyor.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, aynı zamanda en düşük memur maaşının en düşük kamu işçisinin ücretinden düşük olmaması konusunu da gündeme taşıyacaklarını ifade ediyor. Bu şekilde, memurların maaşlarının daha adil ve dengeli bir şekilde belirlenmesine önem verildiği görülüyor.

Memurları masada memur sen temsil edecek

Öte yandan Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme süreci 1 Ağustos 2023 günü başlıyor. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını kapsayan toplu sözleşme sürecinde yetkili konfederasyon Memur-Sen olacak.

Kaynak: Gazeteduvar