Milyonlarca çalışanı etkileyen önemli bir konu! Vergi diliminde yeni düzenleme

Milyonlarca çalışanı etkileyen önemli bir konu! Vergi diliminde yeni düzenleme
Sabit gelirleri yakından ilgilendiren vergi dilimleriyle ilgili olarak yeni düzenleme yapılıyor. İşte detaylar..

Yeni Orta Vadeli Program, Türkiye ekonomisinin 2024-2026 dönemi için bir yol haritası olarak sunuluyor. Program kapsamında enflasyonla sürekli mücadele edilecek, fahiş fiyatlar ve maliyetler düşürülecek ve çalışanların ücretleri vergi dilimine takılmayacak şekilde düzenlemeler yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, bu programla atılacak adımları belirleyerek takvime bağlayacak.

Enflasyonla kesintisiz mücadele edilmesi, işgücü piyasasında reformlar yapılması, fahiş fiyatların ve maliyetlerin düşürülmesi, çalışanların gelirlerinin enflasyona karşı korunması, işgücü piyasasının güvenceli esneklik temelinde yeniden tasarlanması gibi konular programın odak noktaları arasında yer alacak.

Program, gelir ve servet eşitsizliğinin azaltılmasını ve dar gelirli kesimin korunmasını önemseyerek Eylül ayında açıklanacak. Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girme sorununa da çözüm bulunacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde hazırlanan Program, üç yıllık dönem için temel ekonomik büyüklükleri, makro politikaları ve reform adımlarını içerecek.

Ekonomi yönetimi, reel sektörü güçlendirmeye, gençlere destek olmaya, yatırımları teşvik etmeye, kalkınma ve büyük projelere ivme kazandırmaya, sosyal politikaları yaygınlaştırmaya ve yeni nesil atılımlara odaklanacak. Programda öne çıkacak bazı önemli başlıklar ise şunlar olacak:

Ücretlere vergi avantajı sağlanacak

Çalışan kesimin enflasyon nedeniyle zarar görmesi engellenecek ve refah payı ile telafi edici önlemler alınacak.

Gelir eşitsizliğine neden olan uygulamalar gözden geçirilerek yeniden düzenlenecek. Vergi, sübvansiyonlar ve miras hukuku gibi konular gözden geçirilecek.

Ücretlerin Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girmesi engellenecek. Şirketlere ve girişimcilere yönelik vergi muafiyetleri ve teşvikler ile alt gelir gruplarına yönelik sosyal yardımlar yeniden yapılandırılacak.

İstihdamda güvenceli esneklik

İş gücü piyasasında reformlar yapılacak ve işgücü piyasaları güvenceli esneklik temelinde yeniden tasarlanacak.

İş sözleşmeleri, şirketlerin farklı ihtiyaçlarına göre farklılaştırılacak. Süreli iş sözleşmeleri kolaylaştırılacak. Ücretlerin belirlenmesinde ekonomik denge ve işgücü verimliliği dikkate alınacak mekanizmalar geliştirilecek.

Geçici istihdam imkanı gibi modeller aracılığıyla istihdam olanakları sağlanacak. Uzaktan çalışma yöntemleri ve aktif işgücü piyasaları geliştirilecek. Hukuk sistemi, iş dünyasındaki anlaşmazlıkları hızlı ve etkin bir şekilde çözebilecek yapıya kavuşturulacak.

Özellikle genç girişimcilerde girişimciliği teşvik etme önemli olacak. Genç girişimcilere nakdi destek sağlanacak ve vergi indirim programları uygulanacak.

Yatırımın önünde engel kalmayacak

Ekonomik büyümenin devamı için doğrudan uluslararası sermaye yatırımları artırılacak. Uluslararası sermaye yatırımları için uygun bir ortam yaratılmasına yönelik politikalar izlenecek ve teşvik edici düzenlemeler yapılacak.

Kamu harcamalarının bileşimi, uzun vadede büyümeyi olumlu etkileyecek sektörlere yönlendirilecek.

Gıda fiyatları düşecek:

Dar gelirli kesimin enflasyondan etkilenmesi azaltılacak. Enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesi için sıkı para politikaları sürdürülürken, maliyet düşürücü uygulamalar gıda enflasyonunu kontrol altına alacak.

Vergi yükü hafifleyecek:

Dolaylı vergilerin sistemdeki ağırlığı, vergi türleri açısından göreceli olarak azaltılacak. Vergi denetim personeli takviye edilecek.

Rekabet artırılacak, ürün piyasaları reformları uygulanacak. Girişimcilikle ilgili yasal ve idari engeller ve belirsizlikler ortadan kaldırılacak. Finansal sistem daha da güçlendirilecek.

Finansal ürünlerde çeşitlilik artırılacak. Sermaye piyasaları derinleştirilecek. Toplam borç stoku içinde döviz cinsi borçların payı azaltılacak ve yerine TL cinsi enstrümanlara ağırlık verilecek, döviz rezervleri artırılacak.

HABERE YORUM KAT

Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.