Mevduat faizleri zirve yaptı: Yüzde 36'ya tırmandı! Erdoğan'ın "Nas" çıkışı da etki etmedi..

Mevduat faizleri zirve yaptı: Yüzde 36'ya tırmandı! Erdoğan'ın "Nas" çıkışı da etki etmedi..
Mevduat faizleri zirve yaptı: Yüzde 36'ya tırmandı! Erdoğan'ın "Nas" çıkışı da etki etmedi..

20 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimleri hakkındaki konuşmasında, "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak 'Nas'lar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" sözleri gündeme oturdu. Ancak, bu çıkışa rağmen faizlerde istikrar sağlanamadı.

Hükümetin dünya genelinde izlenen faiz politikalarından farklı bir yaklaşım benimsemesi, Türkiye ekonomisinde birçok sorunu beraberinde getirdi. Döviz kurlarının patlaması da bu sorunlardan biri oldu. Politika faizi yüzde 17'den 8.5'e düşürüldü ancak piyasada bu düşüş pek yansımadı. Bunun yanı sıra, hükümetin Kur Korumalı Mevduat'ta tavan faizini kaldırmasıyla birlikte mevduat faizleri uçuşa geçti.

MEVDUAT FAİZİ YÜKSELECEK

mevduat-faizleri-zirve-yapti-yuzde-36ya-tirmandi-erdoganin-nas-cikisi-da-etki-etmedi (2)

Seçim öncesinde döviz kurlarının artmasından endişe duyan ekonomi yönetimi, KKM'de hem faiz hem de vade sınırını kaldırarak TL mevduat faizinin yüzde 30'un üzerine çıkmasını sağladı. 10 Haber'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, bazı bankaların geçen hafta 35 günlük vadeye yüzde 36 faiz vermesi, özellikle en çok tercih edilen 1-3 aylık mevduat faizinin daha da yükseleceği beklentilerini arttırdı.

20 SENE ÖNCEKİ SEVİYEYE GELDİ

Seçim yaklaşırken bankalar arasındaki rekabet de göz önünde bulundurulduğunda, mevduat faiz oranlarının kademe kademe yükselmesi beklentileri artıyor. Son gelişmelerle birlikte mevduat faizleri 20 yıl önceki seviyelere yükseldi. AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında mevduat faiz oranı 1-3 ay arası mevduatlarda yaklaşık yüzde 60 seviyesindeyken, 2003 yılında yüzde 30'a düşürüldü.

TEK DÜŞÜNDÜKLERİ KUR

Başkent Üniversitesi Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, döviz kurunun vatandaş için önemli olduğuna dikkat çekerek, ekonomi yönetiminin kuru tutmak için her şeyi yapacağını belirtti. Mevduat faizinin ne kadar yükseldiğinin umurlarında olmadığını vurgulayan Babuşcu, seçime kadar kurun kontrol altında tutulması için her türlü önlemin alınacağını ifade etti.