Memurun Gözü Kulağı 3 Temmuz'da

Memurun Gözü Kulağı 3 Temmuz'da
Binlerce memur, öğretmen, polis, doktor ve hemşire gibi meslek gruplarının merakla beklediği memur maaşlarına uygulanacak zam oranı hakkında net bir bilgiye ulaşabilmek için gözler enflasyonun açıklanacağı 3 Temmuz tarihine çevrildi.

Haziran enflasyonu 3 Temmuz'da açıklanacak

Binlerce memur, öğretmen, polis, doktor ve hemşire gibi meslek gruplarının merakla beklediği memur zammı konusu gündemde yer alıyor. Memur maaşlarına uygulanacak zam oranı hakkında net bir bilgiye ulaşabilmek için gözler 3 Temmuz tarihine çevrildi. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, memur maaşlarındaki en düşük ve en yüksek zam oranları belirlenecek.

Son dakika gelişmeleriyle birlikte memur maaş zammı konusu hala ilgi odağındadır. Asgari ücrete yapılan yüzde 34,04'lük zamdan sonra, memur maaşlarında da bir artış beklentisi oluştu. Maaş artışlarıyla ilgili resmi bilgiler 3 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon rakamlarına dayanarak belirlenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamalara göre, en düşük memur maaşının 22 bin TL'ye yükseltileceği duyurulmuştu.

En düşük memur maaşı 22 bine çıkıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, en düşük memur maaşının 22 bin TL olacağını ve düzenlemenin Temmuz ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçeceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "En düşük memur maaşını 22 bin TL seviyesine yükseltiyoruz. Bu artışlar aynı zamanda memur emeklilerine de otomatik olarak yansıtılacak. Temmuz ayına kadar çalışmalar tamamlanacak. Birinci dereceye inen ve gerekli şartları sağlayan tüm memurların 3600 ek gösterge hakkından yararlanmasını sağlayacağız" şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, 5 aylık emekli ve memur zam oranları belirlenmiştir. Aralık ayında 1128,45 olan TÜFE endeksi, 1300,60 seviyesine yükselmiştir. Bu durumda, 5 aylık enflasyon oranı yüzde 15,26 olarak hesaplanmıştır. Buna bağlı olarak, 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı da yüzde 15,26 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, Ocak 2023'teki memur toplu sözleşme zammı yüzde 8, Temmuz 2023'teki memur toplu sözleşme zammı ise yüzde 6 olarak belirlenmiştir. Enflasyon farkıyla birlikte 5 aylık memur zammı ise yüzde 13,13 olmuştur.

Şu anda en düşük memur maaşı 12 bin 632 TL seviyesindedir. Eğer en düşük memur maaşı 22 bin TL olursa, bu durumda en düşük memur maaşına yüzde 74 oranında bir zam yapılmış olacaktır.

Memur maaşlarına yapılacak temmuz zam oranı ise, enflasyon ek zammın üzerine , refah payı ve toplu sözleşme zam oranının eklenmesiyle birlikte netlik kazanacak.