Memurların temmuz zammı düzenlemesi TBMM'ye geliyor

Memurların temmuz zammı düzenlemesi TBMM'ye geliyor
Milyonlarca memurun temmuz ayında alacakları zamlı maaşları içerek yasal düzenleme TBMM'ye geliyor. İşte detaylar..

Milyonlarca çalışanın sevindiren asgari ücret artışının ardından, memurlar ve emekliler 5 Temmuz Çarşamba gününü beklemeye başladı. Bu tarihte, hafta ortasında enflasyon farkı ve refah payı açıklanacak. Ayrıca, en düşük memur maaşı ve emeklilere kademeli zam sağlayan yasa da Meclis'e sunulacak.

Yeni maaşlar, Haziran ayı verilerine dayanarak belirlenecek ve 6 aylık enflasyon farkına göre hesaplanacak. Tıpkı asgari ücrette olduğu gibi, memur maaşlarına da enflasyon farkı refah payı da eklenecek.

En düşük emekli maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi, emekli aylıklarına refah payı eklenmesi ve kademeli zam yasasıyla ilgili düzenlemeler de bayramdan hemen sonra Meclis'e sunulacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 30-35 arasında bir zam beklentisi bulunuyor.

Tahmini olarak, 6 aylık enflasyon oranı dikkate alındığında refah payıyla birlikte emekli maaşlarının yaklaşık yüzde 30-35 artması beklenmektedir.

Memur zammında ise 2 seçenek bulunmaktadır. Memur ve emekli maaşlarına Ocak ayında yüzde 30 zam yapılmıştı. Böylece, en düşük memur maaşı 11.848 liraya, en düşük emekli memur aylığı ise 6.078 liraya yükselmişti.

6 aylık enflasyon oranının yüzde 8'in üzerinde olması durumunda, yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı eklenerek ve refah payıyla birlikte 6 aylık memur zammı belirlenecektir. Refah payı için yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır.

Yasada yer alan maddelerden biri, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasıdır. Bunun için iki seçenek mevcuttur. Birinci seçenek, aile yardımıyla birlikte en düşük memur maaşının 11.848 lira olduğu ve bunun yüzde 85 oranında artırılarak 22 bin liraya çıkarılmasıdır. Diğer bir formül ise 5 bin lira gibi sabit bir artış yapılması ve kalan kısmın oransal olarak artırılarak 22 bin liraya tamamlanmasıdır.

Emekli aylıklarında ise en düşük maaş 7.500 lira seviyesindedir ve Temmuz zammı kök maaş üzerinden uygulanacaktır. Aylık skalasına göre oransal bir artış söz konusu olacaktır.

3600 ek gösterge düzenlemesi de kamu çalışanlarına temmuz ayında yapılacak ek zamla birlikte tüm kamu çalışanlarına yarar sağlayacaktır.

Bu düzenleme dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci derece kamu görevlileri de 3600 ek göstergedeki artıştan yararlanacaktır. Bu düzenlemeyle, ilk etapta 470 binden fazla memur etkilenecektir. 25 yıllık bir çalışan için aylığa bugün itibariyle yaklaşık olarak 2.115 lira eklenirken, ikramiye artışı da en az 53 bin lira olacaktır.