Memurları gözü seyyanen zam ve refah payında

Memurları gözü seyyanen zam ve refah payında
Temmuz ayına sayılı günler kala, memurların gözü seyyanen zam ve refah payında.. Seçim ikinci turunun tamamlanması sonrasında seyyanen zam ve refah payının TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.. İşte detaylar

Memurlar seyyanen zam ve refah payına odaklanıyor.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan yeni düzenlemelerle Temmuz ve Ağustos aylarında maaş artışları peş peşe gerçekleştirilecek.

Yapılacak yasal düzenlemelerle birlikte milyonlarca vatandaşa yeni haklar sunulacak ve tüm ücretlerde artış yaşanacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine üçlü artış sağlanacak.

İlk düzenlemeden biri SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin taban maaşını etkileyecek. Seçimler öncesinde gündeme gelen ve 7.500 TL'nin üzerinde maaş alanlar için gerçekleştirilecek seyyanen artış için yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor.

Bu düzenleme kapsamında, 7.500-10.000 TL arasında maaş alanlardan başlayarak 10.000-15.000 TL, 15.000-20.000 TL ve 20.000 TL'nin üzerinde maaş alanlar için farklı oranlarda artışlar yapılacak. Beklentilere göre, artış oranları yüzde 30 ile yüzde 50 arasında olacak. Böylece taban maaş artışıyla birlikte diğer emekliler için de seyyanen bir zam gerçekleşmiş olacak.

Bu seyyanen artışın ardından SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında enflasyon artışıyla birlikte refah payı artışı da alacak. Bu için de yasal düzenlemeler yapılacak. Böylece emeklilerin maaşlarında üçlü bir artış gerçekleştirilmiş olacak.

Temmuz ayında taban maaşın da yeniden belirlenmesi gündeme gelebilir. 4 aylık enflasyon oranı yüzde 15.22 olarak açıklanmıştı. Buna ek olarak, iki veri daha eklenerek 6 aylık enflasyon oranı belirlenecek. Bunun üzerine refah payı eklenecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden önce memur maaşlarının en düşük rakamının 22 bin TL'ye çıkarılacağını belirtmişti. Bu durumda memurlara ve memur emeklilerine, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde olduğu gibi öncelikli olarak seyyanen bir artış yapılması bekleniyor.

Bu seyyanen artışın, taban maaştan başlayarak kademeli olarak gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Böylece öncelikli olarak maaşlar belirli bir seviyeye getirilecek. Ardından Temmuz ayında toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 oranında artış ve enflasyon farkı maaşlara eklenecek.

Bunun yanı sıra refah payı da eklenerek memurların ve memur emeklilerinin yeni maaşları hesaplanacak. Ağustos ayında ise 5 milyon kamu çalışanı ve 3 milyona yakın memur emeklisi için toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak. Kamu işçilerine yapılan yüzde 45 oranındaki artışın referans alınması bekleniyor. Toplu sözleşmelerde, memurlar ve memur emeklileri için 2024 ve 2025 yıllarına ait mali ve sosyal haklar belirlenecek.