Memur Temmuz Zammı İçin Yasayı Bekliyor

Memur Temmuz Zammı İçin Yasayı Bekliyor
Milyonlarca çalışan memur temmuz zammı için yasayı bekliyor. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması sonrasında diğer memurlar için nasıl bir formül bulunacak merak konusu oldu. Yasanın TBMM'ye gelmesi ile birlikte her şeyin netleşmesi bekleniyor.

Memur maaş zammıyla ilgili yasanın Meclis'e ne zaman sunulacağı büyük bir merak konusu haline geldi. Bu yasa, en düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkarmayı hedefliyor. Aynı zamanda daha yüksek prim alan emeklilerin yeni maaş durumu da belirsizliğini koruyor.

Milyonlarca memur ve emekli, yeni asgari ücret belirlendikten sonra maaşlarına yapılacak zam haberini bekliyor. En büyük beklenti, yılın ilk altı ayı için enflasyon oranlarının (TÜFE) açıklanmasıyla netleşecek.

TÜİK'in 5 Temmuz'da açıklayacağı oranlar, memur ve emekli kesimi için enflasyon farkını belirleyecek. Bu kesim aynı zamanda toplu sözleşmeye bağlı olarak ikinci altı ay için yüzde 6 maaş artışı alacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de altı aylık enflasyona göre maaşlarına zam alacaklar.

Ancak, en dikkat çekici beklenti en düşük memur maaşıyla ilgili. İktidar, seçimler öncesi en düşük memur maaşını net 22 bin liraya çıkaracağını duyurdu. Bu da en düşük memur maaşının yaklaşık 10 bin lira artacağı anlamına geliyor. Ancak, 22 bin lira net maaşın kesinleşmesi durumunda, daha yüksek kademe ve derecede olan memurlar için nasıl bir düzenleme yapılacağı henüz belirsizliğini koruyor.

7 bin 500 TL endişesi

Yasal düzenleme geçen hafta Meclis'e sunulması bekleniyordu, ancak henüz sunulmadı. Eğer en düşük memur maaşının üzerindeki maaşlara sadece toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı verilirse, memurlar da emekliler gibi "en düşük maaş" düzeyine indirgenmiş olacaklar.

Kademe ve derecenin hiçbir anlamı kalmayacak. İktidar, emeklilerin yarısından fazlasının en düşük aylık olan 7 bin 500 lirada eşitleneceği için, daha yüksek prim ödeyen emekliler için yeni bir düzenleme yapılacağını duyurmuştu.

Ancak, en düşük aylık olan 7 bin 500 liranın artıp artmayacağı ve ne kadar artacağı konusunda iktidar tarafından net bir açıklama yapılmadı. Halen kök aylığı 5 bin liranın altında olanlar da bulunuyor. İktidarın, memurlarla ilgili yasal düzenlemeye ek olarak daha fazla prim ödeyen emeklilerle ilgili maddeleri de içerecek şekilde düzenleme yapması bekleniyor. En düşük aylık düzenlemesi için ise henüz bir teklif sunulması bekleniyor.