Memur 'oransal zam' istiyor

Memur 'oransal zam' istiyor
Hükümetim toplu sözleşme görüşmelerinde teklifi beklenirken, Memur 'oransal zam' istiyor. İşte detaylar..

Milyonlarca devlet memuru ve emekli memur, gelecek iki yıl boyunca alacakları maaş ve sosyal haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmelerini bekliyor.

Hükümetin ilk teklifi bugün sunulması bekleniyor. Ardından müzakereler başlayacak. Hükümetin ikinci teklifi, önceden belirlenmiş sözleşme takvimine göre 17 Ağustos Perşembe günü sunulacak.

Bu süre zarfında ya anlaşma sağlanacak ya da süreç hakeme taşınacak. Eğer sözleşme hakeme giderse, karar 31 Ağustos'ta verilecek.

Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri'nde müzakere aşamasına gelinirken yetkili konfederasyon Memur-Sen, kamu görevlilerinin toplu sözleşme beklentilerini araştırarak kamuoyuyla paylaştı.

Memurlar üç ayda bir zam istiyor

Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin bugün memur ve emekli memurlar için ilk zam teklifini sunması beklenirken, Memur-Sen'in yaptığı ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 90'ı, oransal zamların üçer aylık dönemler halinde verilmesini talep ettiğini belirtti.

Memur-Sen'in 2-9 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete göre, kamu görevlilerinin toplu sözleşmeden beklentileri açığa çıktı. Ankete katılanların yüzde 42'si kira ile otururken, yalnızca yüzde 8,4'ü lojman hakkına sahip olduğunu belirtti.

Anket sonuçlarına göre, kamu çalışanlarının yüzde 93,7'si Memur-Sen'in kira yardımı talebini destekliyor.

Memur-Sen, geçmiş dönemlerden farklı olarak zam teklifini üçer aylık dönemler halinde sunma önerisinde bulundu. Anketi yanıtlayan kamu görevlilerinin yüzde 90'ı, enflasyona karşı alım gücünü korumak için oransal zamların üçer aylık periyotlarla verilmesini destekledi.

Memur-Sen'in toplu sözleşme tekliflerinden biri olan bayram ikramiyesi de memurların en büyük beklentilerinden biri olarak öne çıktı. Ankete göre, kamu çalışanlarının yüzde 96,8'i Memur-Sen'in bayram ikramiyesi önerisini destekliyor.

Kira yardımı talebi

Öte yandan en büyük konfederasyon olmadığı için görüşmelerde hak talep edemeyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de kendi taleplerini açıkladı.

KESK, brüt 8.138 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin taban aylık katsayısına dahil edilmesini ve emekli kamu görevlilerinin de bu artıştan yararlanmasını istiyor. Ayrıca, eş yardımının 3.310 liraya, çocuk yardımının ise 2.220 liraya çıkarılmasını talep ediyor.

KESK, büyükşehirlerde 7.500 lira, diğer şehirlerde 5.000 lira kira yardımı ödenmesini önerirken, kamuda en düşük maaşı alan kamu emekçisinin maaşının 2024 Ocak itibarıyla 47.500 liraya, diğer şehirlerde çalışıyorsa 45.000 liraya yükseltilmesini talep ediyor.

KESK, tüm kamu emekçilerine yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye ödenmesini istiyor.