Maaşlı çalışanlara müjde! Vergi dilimi indirimi yolda

Maaşlı çalışanlara müjde! Vergi dilimi indirimi yolda
Çalışan personelin maaşlarından kesinti yapılmasına sebep olan vergi dilimlerine indirim yolda..Vergi diliminin yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilmesi

Sabah Gazetesinin haberine göre Asgari ücrete kadar olan kazançlar, vergi dışı bırakıldıktan sonra ücretlerden alınan vergilerde de indirim uygulanıyor. Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girmesi önlenerek ücretlerin yıl içinde vergi dilimi değişikliği nedeniyle düşmesi sorunu ortadan kaldırılıyor. Vergi diliminin yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilmesi de düşünülen seçenekler arasında yer alıyor.

Ekonominin yol haritası olan Orta Vadeli Ekonomi Programı'nın önemli hedeflerinden biri de istihdamı artırmak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işbirliğiyle, ücretlerin belirlenmesinde ekonomik denge ve işgücü verimliliği göz önünde bulundurularak mekanizmalar geliştirilecek.

Bu reform kapsamında, ücretlerin düşmesine yol açan Gelir Vergisi Kanunu'ndaki ikinci dilime girmesi engellenecek. Ayrıca, memurlarla başlayacak olan toplu sözleşme sürecinde "gelir vergisi diliminin yüzde 15'e sabitlenmesi" de önemli bir gündem maddesi olacak.

Reformun bir diğer hedefi gelir eşitsizliğini azaltmak ve uygulamalardaki adaletsizliklere son vermek. Vergi, sübvansiyonlar ve miras hukuku da gözden geçirilecek.

Aynı zamanda, işgücü piyasaları güvenceli esneklik temelinde düzenlenecek. İş akdi tesis etme mekanizmaları şirketlerin ihtiyaçlarına göre farklılaştırılacak ve süreli iş akitleri kolaylaştırılacak. Ücretlerin belirlenmesinde ekonomik dengeler ve işgücü verimliliği gözetilecek.

Reformun işverenlere de rahatlama sağlaması hedefleniyor. Şirket açılış, kapanış veya birleştirmelerindeki maliyetler ve süreler düşürülecek. Hukuk sistemi iş dünyasındaki ihtilafları hızlı ve etkin bir şekilde çözmeye odaklanacak. Ayrıca, genç girişimciler özendirilecek, nakdi destek ve vergi indirimleri sağlanacak. Genç ve kadın istihdamını teşvik etmek için işveren maliyetlerinde indirimler yapılacak. Esnek çalışma saatleri uygulanacak ve kayıtlı istihdama özendirilirken kayıt dışı istihdama karşı sıkı yaptırımlar getirilecek.