Kamu çalışanları için zam görüşmesi belli oldu: 700 bin kişi buradan çıkacak kararı bekliyor! İlk teklif sunulacak..

Kamu çalışanları için zam görüşmesi belli oldu: 700 bin kişi buradan çıkacak kararı bekliyor! İlk teklif sunulacak..
Çarşamba günü gerçekleştirilecek görüşmelerde, kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zam oranları belirlenecek. İşçi ve işveren temsilcilerinin yer alacağı toplantıda, işveren kesiminin ilk teklifini sunması bekleniyor..

Çarşamba günü gerçekleştirilecek toplantıda, kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin ücret artışları ele alınacak. İşçi ve işveren temsilcilerinin katılacağı toplantıda, işveren tarafından ilk teklifin sunulması bekleniyor. Görüşmeler sonucunda, işçilerin ücretlerine yapılacak zam oranı belirlenecek. Bu görüşmelerde, Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçilerin ücret artışları belirlenecek. Protokolün belirlenmesi sürecinde, işçi ve işveren temsilcileri bir araya gelerek müzakere yapacaklar.

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde, işçi temsilcileri olan TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in işverenleri temsil eden TÜHİS ile yaptığı görüşmeler devam ediyor. İşçi tarafının 20 Ocak'ta sunduğu taleplere karşılık TÜHİS'in, 5 Nisan Çarşamba günü yapılacak görüşmede ilk teklifini sunması bekleniyor.

EN DÜŞÜK ÜCRET 15 BİN OLSUN

kamu-calisanlari-icin-zam-gorusmesi-belli-oldu-700-bin-kisi-buradan-cikacak-karari-bekliyor-ilk (2)

Kamu işçilerini temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ sendikalarının talepleri arasında, "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya çıkarılması ve buna ek olarak tüm ücretlere yüzde 15 refah payı verilmesi" bulunmaktadır. Bu taleplerin yerine getirilmesinin ardından, birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise yüzde 5 zam ve enflasyon farkı talep edilmektedir. Ayrıca, belediye ve il özel idare şirketlerindeki işçiler de dahil olmak üzere tüm kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılması talep edilmektedir.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR

2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranlarını belirlemek için 1 Ağustos'ta başlayacak. Bu görüşmelerin, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü gibi özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerin çerçevelerini belirleme açısından da önemli olduğu belirtiliyor.