EYT destek paketi açıklandı: 50 milyar sadece emekliye harcanacak! Farklı amaçlar için kullanılamayacak!

EYT destek paketi açıklandı: 50 milyar sadece emekliye harcanacak! Farklı amaçlar için kullanılamayacak!
Kredi Garanti Fonu (KGF), Hazine destekli Erken Emeklilik Türkiye (EYT) kredileri hakkında detayları açıkladı. Yapılan açıklamada, paket kapsamında kıdem tazminatı ödemelerinin doğrudan emekli olacak çalışanların hesabına yatırılacağı belirtildi..

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) resmi internet sitesinde, EYT Destek Paketi'nin ayrıntıları açıklandı. Paket kapsamında 50 milyar liralık kredi sağlanacağı belirtilirken, bu kredinin yalnızca EYT kapsamında emekli olacak personelin kıdem tazminatı ödemeleri için kullanılabileceği vurgulandı.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından belirlenen kefalet üst limiti 10 milyon lira olarak açıklandı. Kefalet oranı ise yüzde 75 olarak belirlendi. KOBİ dışındaki firmalar için ise kefalet üst limiti 20 milyon lira olarak belirlendi ve kefalet oranı yüzde 70 olarak açıklandı. Bu kefaletlerle birlikte KOBİ'ler için 13.3 milyon liraya, KOBİ dışı firmalar için ise 28.5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlanacak.

36 AY VADE İMKANI

eyt-destek-paketi-aciklandi-50-milyar-sadece-emekliye-harcanacak-farkli-amaclar-icin-kullanilam (2)

EYT Destek Paketi kapsamında sağlanacak kredilerde, azami ödemesiz dönem 6 ay olarak belirlendi ve vade süresi 36 ay olacak. Kredi kefaleti oranı, KOBİ’ler için yüzde 75, KOBİ dışı firmalar için yüzde 70 olarak belirlendi. Kefaletle birlikte KOBİ’lere 13.3 milyon lira, KOBİ dışı firmalara ise 28.5 milyon liraya kadar kredi imkanı sağlanacak. Faiz oranı ise 24 aya kadar vadeli kredilerde Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı (TLREF) artı 200 baz puan, 24 ay üzeri vadeli kredilerde ise TLREF artı 300 baz puan olarak uygulanacak. Bu faiz oranları, 1-10 çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullanılacak krediler için geçerli olacak. 11. çalışandan itibaren kullandırılacak kredilerin faiz/kar payı oranı ise banka tarafından belirlenecek.

KOMİSYON ORANI MİNİMUMDA TUTULDU

KGF'nin kefalet verdiği krediler için kullandırım başına yüzde 0,5 oranında komisyon tahsil edileceği belirtildi. Bu komisyon, kredi verenler aracılığıyla tahsil edilecek ve kefalet bakiyesi üzerinden yapılandırma durumunda da yüzde 0,5 oranında tahsil edilecek. Kredi verenler ise verdikleri krediler karşılığında yalnızca kredi tutarının azami yüzde 1'i oranında, bir defaya mahsus ve peşin olarak komisyon tahsil edebilecekler. Kredinin vadesi 1 yıldan az ise, komisyon oranı üç aylık vadelere göre oranlanacak.