Dolar lirayı ezdi geçti: Halk sokaklara döküldü! Ekonominin can çekiştiği o ülkede işler karıştı..

Dolar lirayı ezdi geçti: Halk sokaklara döküldü! Ekonominin can çekiştiği o ülkede işler karıştı..
Dolar lirayı ezdi geçti: Halk sokaklara döküldü! Ekonominin can çekiştiği o ülkede işler karıştı..

Son üç yıldır devam eden ekonomik kriz, Lübnan lirasının dolar karşısında hızlı bir şekilde değer kaybetmesine neden oldu. Lübnan Merkez Bankası'nın, ABD dolarına karşı sabit kur uygulamasını sürdürmesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkeye düşük not vermesi, ekonomik krizin derinleşmesine yol açtı. Lübnan lirasının değer kaybı nedeniyle ülkedeki hayat pahalılığı ve yoksulluk seviyesi artarken, işsizlik oranları da yükseldi.

Vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı bu süreçte, akaryakıt fiyatlarındaki artış da ekonomik krizin etkilerini daha da hissettirdi. Bu zorlu koşullar altında, Lübnanlılar farklı bölgelerde yolları trafiğe kapatarak protesto gösterileri düzenliyorlar. Hükümetin ekonomik krizle mücadele etmek için yeterli adımları atmaması ve vatandaşların yaşam standartlarının düşmesine neden olması, ülkede huzursuzluğun artmasına sebep oldu.

HALK İSYAN BAYRAKLARINI ÇEKTİ

Lübnan ekonomisinde yaşanan kriz, doların Lübnan lirası karşısında hızla değer kazanmasına neden oldu. Sadece 1 hafta içinde 1 ABD doları 140 bin Lübnan lirasına yükselerek tarihi bir seviyeye ulaştı. 14 Mart 2023 günü ise doların değeri 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem görüyordu. Yüksek enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları nedeniyle ülkedeki hayat pahalılığı her geçen gün artıyor. Halk, gıda ve temel malzemeleri bile satın almakta zorluk çekiyor. Bu nedenle, vatandaşlar sokaklara çıkarak hükümetin ekonomik krize çözüm bulmasını talep ediyor.

EKONOMİ NASIL ÇÖKÜŞE GEÇTİ?

dolar-lirayi-ezdi-gecti-halk-sokaklara-dokuldu-ekonominin-can-cekistigi-o-ulkede-isler-karisti (2)-1

Lübnan'da 2019 yılından bu yana yaşanan sosyal ve ekonomik krizler, hükümetin istifası, Beyrut'taki patlama felaketi ve koronavirüs pandemisi nedeniyle ülke ekonomisi ciddi şekilde zarar gördü. Yaklaşık 3,5 yıldır süren ekonomik krizde döviz rezervleri tükenmek üzereyken, bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu. 2019 yılında 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasına eşdeğerken, yerel para birimindeki değer kaybı giderek arttı. Ekonomi Bakanı Emin Selam, 28 Şubat 2023'te yaptığı açıklamada, ülke genelinde tüm marketlerdeki fiyat etiketlerinin 1 Mart itibariyle lira yerine dolarla gösterileceğini ve bu sayede vatandaşların ürünleri gerçek fiyatıyla satın alabileceğini belirtti. Ancak doların değer kaybetmesiyle birlikte, 14 Mart 2023'te 1 ABD doları 100 bin Lübnan lirasına yükselerek tarihi bir rekor kırdı.