Dolar Kurunda Neler Yaşanıyor? 23 Senedir Bir İlk Yaşandı

Dolar Kurunda Neler Yaşanıyor? 23 Senedir Bir İlk Yaşandı
Dolar kurundaki ince ayrıntıyı herkes konuşuyor. 23 yıldır ilk defa böyle bir şey görüldü. Uzmanlar bu durumu yorumlamakta zorlandı

Kur Korumalı Mevduat uygulaması adı altında biriken toplam paranın ilk kez zirveye ulaşması, ülkemizin 2001 senesinde sabit kur rejiminin şom bulmasının bugüne kadar döviz varlıklarının bütün zamların en üst seviyesine yükselmesine neden oldu.

Döviz kurunun ülkemizdeki baskıların artmasından sonra hızlı bir şekilde fırlayan dolar/TL oranı, 2021 senesinin son çeyreğinde aniden yüklemeye başladı. Söz konusu olan bu durumun önüne geçmeyi hedefleyen Merkez Bankası, 21 Aralık 2021’de KKM uygulamasını yaşama geçirdi. Fakat bu uygulama ekonomi yönetiminde tartışma konusu oldu.

2001 Senesinde Bugüne Kadar Bir İlk Gerçekleşti

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında toplam biriken para 3 trilyon 407 milyar 948 milyon TL’yi buldu. Söz konusu olan bu rakamlar Türkiye’nin 2001 senesinden günümüze kadar en yüksek döviz varmış seviyesine ulaştığını gösteriyor. Genel seçimler bitmesine rağmen KKM hesaplarında artışlar hala devam ediyor. Söz konusu olan bu durum özellikle dolar/TL oranının artışın KKM hesaplarında parası olan insanlara ödenecek olan faiz miktarları yükseltmiş oldu.

Ekonomi ve maliyetin artması ile ekonomistler Kur Korumalı Mevduat uygulamasının hemen sonlandırılması gerektiğine dair uyarılar yaptılar. Fakat uygulamanın nasıl sonlandırılması ve bu süreçte ekonominin nasıl olacağı konusundaki belirsizlik hala devam ediyor. Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun adımları, bu sürecin kontrollü olarak yönetilmesini amaçlıyor.