Bütçe açığı şimdiden uçtu: 1 trilyonun üzerinde olacak! İlk kez bu rakamla karşı karşıya kalındı..

Bütçe açığı şimdiden uçtu: 1 trilyonun üzerinde olacak! İlk kez bu rakamla karşı karşıya kalındı..
Seçim öncesinde önemli harcamalar yaparak gündeme gelen iktidarın şimdiye kadar yapılan toplam harcamalar yarım trilyon TL'ye yaklaşmış durumda. Bu durumda, bütçe açığının 1 trilyon TL'nin üzerine çıkması bekleniyor..

14 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler öncesinde hükümet benzeri görülmemiş harcamalar yapıyor. Emeklilik yaşı artışından (EYT) etkilenenlere 255 milyar lira ek maliyet sağlanırken, asgari emekli maaşı ve bayram ikramiyesine de 149,3 milyar lira zam yapıldı. Ayrıca deprem bölgesinde konut yapımı için açılan ihalelerde harcanan toplam tutar 56,5 milyar liraya ulaşarak toplam harcamayı yarım trilyon liraya yaklaştırdı.

Nuray Tarhan'ın 10Haber'de paylaştığı bilgilere göre, harcamaların artması nedeniyle bu yıl hedeflenen 659 milyar liralık bütçe açığının 1 trilyon liranın üzerine çıkması bekleniyor. Bu durum, Meclis'in mayıs ayından sonra acilen ek bütçe yapması gerektiği anlamına geliyor. Buna ek olarak, öngörülen açığın içinde henüz KKM maliyeti hesaplanmadı. KKM, 2021 Aralık ayından bu yana uygulanmaya başlandı ve Hazine'ye 181,5 milyar lira yük getirdi. Son düzenlemelerle birlikte bu maliyetin daha da artacağı tahmin ediliyor.

RASYONALİTE ARAMAYIN

Prof. Dr. Uğur Emek, hükümetin yaklaşımını ünlü İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes'in "Uzun vadede hepimiz ölüyüz, kısa vadeye bakalım" sözüyle açıklıyor. Emek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazandırmak için her şeyi yapacağına inandığını ve bu nedenle şu anda uygulanan politikaların rasyonel olmayabileceğini söylüyor. Emek, bu yılın ilk 2 ayında bütçe açığının 147 milyar lira olduğuna dikkat çekiyor ve deprem evlerinin maliyetinin bu rakama dahil edilmediğini belirtiyor. Emek'e göre, şu anda yapılan şey sadece sembolik tedbirler almak ve vergi mükelleflerinin tüm bu bedeli ödemek zorunda kalacağıdır.

İLK KEZ 1 TRİLYONUN ÜZERİNDE

butce-acigi-simdiden-uctu-1-trilyonun-uzerinde-olacak-ilk-kez-bu-rakamla-karsi-karsiya-kalindi (2)

CHP TBMM Grubu'nun 23 Ocak'ta yayınladığı haftalık ekonomi raporuna göre, BOTAŞ'ın Rusya'dan aldığı ve ödemediği 20 milyar dolarlık gaz borcu seçim sonrasına ertelendi. Bu ödemenin 2022'de yapılmış olsaydı, 360 milyar TL'lik bir bütçe açığı yaratacaktı ve bu tutar bütçeden karşılanacaktı. Ancak borcun ertelenmesi nedeniyle 2022'de gerçekleşmeyen bütçe açığının 2023'e ekleneceği ifade ediliyor. Raporda ayrıca, 2023 yılı bütçesinin TBMM tarafından kabul edilen halinin 659 milyar lira açık vereceği öngörüldüğü belirtiliyor. Ancak BOTAŞ etkisi, EYT'den kaynaklanacak giderler ve emekli ve kamu çalışanlarına yapılan ek zamların etkisi de hesaba katıldığında, Türkiye'nin 2023 yılında ilk kez 1 trilyon liranın üzerinde bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalacağı ifade ediliyor.