Rusya’da Darbe! Paralı Asker Grubu Wagner Rus Ordusuna Başkaldırdı

Rusya’da Darbe! Paralı Asker Grubu Wagner Rus Ordusuna Başkaldırdı
Rusya’da Darbe! Paralı Asker Grubu Wagner Rus Ordusuna Başkaldırdı... Wagner lideri Yevgeni, Prigoni Rusya'nın kendilerine füzelerle saldırdığını söyledi ve bunun üzerine karşılık verdiklerini belirtti

Rus paralı asker grubu Wagner komutanı Yevgeni Prigolin, Putin yönetimine karşı darbe girişiminde mi bulundu? Rusya İstihbarat merkezi KGB tarafından yapılan ilk açıklama, Wagner grubunun yaptığı eylemin Rus yasalarına ve yönetimine karşı yapılan yasalara uymayan bir eylem olduğu yönündeydi. Rusya Federasyonu lideri Putin yaptığı açıklamalarda Wagner adını kullanmazken, “Rus devletine ve halkına karşı bu isyan girişiminde bulunan kişiler devlet karşısında başarılı olamaz” dedi.

Bir süredir Rusya ile aralarında silah ve cephane gerilimi olduğu da bilinen Wagner grubunun lideri Yevgenic Prigolin, Rus ordusunun Wagner grubuna karşı herhangi bir uyarı da bulunmadan direk saldırıya geçtiğini ve kendilerinin de Rus askerlerine aynı güçle karşılık verdiklerini söyledi.

Prigolin, Wagner’in telegram kanalından Rus - Ukrayna savaşına ilişkin tüm dünya gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu.

Prigolin, Wagner’in telegram kanalından Rus - Ukrayna savaşına ilişkin tüm dünya gündemini sarsacak açıklamalarda bulundu.

Sabah saatlerinde Rusya tarafından yapılan açıklamada, “Ülkemizi savunmaya devam edeceğiz, şimdi birlik olma zamanıdır. Askerimiz güvenlik için ayakta. Cephedeki askerlerimiz ulusumuzun bağımsızlığını ve halkımızın güvenliğini korumaktadırlar. 1. Dünya Savaşı sırasındaki savaş suçları bölünmüş topraklar yarattı. Ruslar ve kardeşleri çatıştı. Bugün de bizi bölmeye çalıştılar, bugün hainlerle karşı karşıyayız. Hayatımızı ülkemizi savunmak için mücadele ediyoruz. İsyan ve kaos oluşturmaya çalışan bu kişiler başarısız olacaktır. Herhangi bir isyan ülkemizin hayrına olmayacaktır. Hainler şüphesiz ki en ağır şekilde cezalandırılacaktır.” Denildi.

Kremlin’den yapılan bu açıklamanın ardından Wagner kurucusu Dmitriv Peskov, askeri hava alanları ile birçok askeri üssün kontrollerinde olduğunu açıkladı.

Yine sabah saatlerinde Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan Rus bölgelerine asker ve teçhizat sevk ettiğini ve Rus uçaklarının darbe girişiminin başladığı saatlerden beri sürekli bölgeye gönderildiği bilgisi alındı.

Sosyal medya da, Moskova’da mevzilenmiş keskin nişancılar ve askeri araç görsellerinin yayılmasının ardından açıklamalarda bulunan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova’da başkaldıran teröristlere karşı sıkı güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi.

Ara ara telegram kanalından açıklama yapan Wagner Lideri Prigolin, Rus ordusunun Herson bölgesinden geri çekilmeye devam ettiğini, geri çekilmenin Zaporijya’da da devam ettiğini ve ukrayna’nın Rus ordusunu sürekli geri çekilmeye zorladığını açıkladı. Prigolin, Rusya’da gerçek bir idarenin olmadığını ve askeri stratejilerinin yetersiz olduğunu, Rus halkına, her gün binlerce Ukrayna askeri öldürüldüğü, askeri araçların yok edildiği gibi asılsız haberler verildiğini söyledi.

Rus Savunma Bakanlığı Rus Yönetimini Yanlış Yönlendirdi

Rus Savunma Bakanlığı Rus Yönetimini Yanlış Yönlendirdi

Wagner Lideri Prigolin, Donbas’ın Ukrayna tarafından bombalanmadığı, Rus Savunma Bakanlığının devleti bu yönde yönlendirdiğini, Ukrayna’nın sadece askeri alanlara ateş açtığını söyledi.

Savunma Bakanlığı ve Rus istihbaratının yönetimi bilinçli bir şekilde yanlış yönlendirdiğini, Ukrayna’nın NATO ile birlikte hareket ederek Rusya’ya saldırı düzenleme planının olmadığını ve yönetimin bir an önce yaptığı yanlıştan dönmesi gerektiğini söyledi.

Prigolin, Rus savunma Bakanı Soygu’nun yönetimi yanlış yönlendirme amacının, tamamen kendi kibri ve terfi planı olduğunu, savaşta üstün başarı ödülü ve Rus Kahramanı nişanını alma çabasından başka bir amacı olmadığını söyledi.

Açıklamasına: “Tüm bu ölümler, kaos ve krizler, akıl hastası bir yaratığın, öldükten sonra tabutuna konulması amacıyla yapılmıştır” ifadesinde bulundu.

Pigolin ayrıca, Rusya yönetiminde söz sahibi olan gizli güçlerin de savaştan beslendiğini ve Rus Savunma bakanlığı aracılığı ile Wagner grubunun kandırıldığını ve bu süreçte işlerine engel olmaması adına ortadan kaldırılması gerektiği için bu oyunun tezgahlandığını belirtti.

Wagner Grubu "Savaşacağız" Açıklamasında Bulundu

Prigolin, tüm bunların yaşanmasına gerek olmadan kendilerinin Rus savunma bakanlığı ile görüşmeye, silah bırakmaya geçmişte hazır olduklarını ancak Wagner kamplarına yapılan bu saldırılar sonrası bir çok askerin öldüğünü ve bundan sonra anlaşma yanlısı olmadıklarını ve karşılık verileceğini de bildirdi.

Wagner Grubu "Savaşacağız" Açıklamasında Bulundu

Prigolin ayrıca:

“Wagner üst kademesi olarak karar aldık, Rus yönetiminin uyguladığı bu yanlış yönetimin bir an önce sonlandırılması elzemdir. Bugün, askerimize saldıran ve on binlerce Rus askerinin ölümünün sorumluları en kısa sürede cezalarını çekeceklerdir. Tüm Rus halkını ve askerini bu yanlışa karşı birlik olmaya davet ediyorum. Karşımızda duranlar kim olursa olsun, özgürlüğümüze karşı bir tehdit olarak görülecek ve güç kullanılacaktır. Bizi durdurmaya çalışmayın, bu süreç tamamlandıktan sonra, tekrar sınırlarımızı korumaya devam edeceğiz.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.

Rus Savunma bakanlığının Wagner grubunu bitirmek amacıyla kara ve hava gücünü bölgeye yerleştirmeye devam ettiğini söyleyen Prigolin, iki bin Rus askerin bu saldırı sırasında öldüğünü ve Savunma Bakanlığının bu kayıpları gizlediğini öne sürdü.

Rus İstihbaratı ve Savunma Bakanlığından Wagner Grubu Askerlerine Prigolin’i Tutuklayın Çağrısı

Rus güvenlik ve istihbarat servisleri ile savunma bakanlığından Wagner askerlerine, “Prigolin’i tutuklayın” çağrısı yapıldı.

Rus güvenlik servisi, Prigolin tarafından yayınlanan bildiri ve yaptığı eylemlerin iç savaş için altyapı oluşturma amacı taşıdığı açıklamasında bulundu.